Mnogi bi trebali znati

Radite li i vi ovu grešku kad kupujete omiljeni ljetni plod? Veličina je stvarno bitna!

Možda su vam privlačniji veći plodovi, no to se neće svidjeti i vašem nepcu, pogotovo ako ne voli gorko

Ako ih ne kontroliramo, tikvice mogu pošteno narasti i to samo "od sunca i vode". Ako ste ih ikad sadili, tada znate da ćete ih na istoj površini imati u svim veličinama, bojama i oblicima. Međutim, bez obzira kako izgledale, ipak treba znati kako veličina tikvica može imati značajan utjecaj na jelo koje spravljate, pa ukratko - da, veličina je stvarno bitna.

Možda mislite da bi posebno velika tikvica bila bonus i da ćete uz nju samo dobiti još koji griz više bučnice, pohanih tikvica ili osvježavajuće ljetne salate... no varate se. Kako rastu, tikvice zapravo gube na kvaliteti. Njihova sredina postaje pomalo kašasta, sjemenke veće i tvrđe, koža deblja, a meso ispod nje spužvasto i gorko. Također, i udio vode u njima raste s veličinom, što, naravno, utječe na njihov okus.

image
Tolga Dogan/Getty Images

Naravno, velike tikvice i dalje su jestive, ali gube delikatan okus i nježnu teksturu koja je svojstvena manjim tikvicama. A to je važno u ljetnim delicijama u kojima "igraju glavnu ulogu", kao što su salata od tikvica, marinirane tikvice s lješnjacima i ricottom, ljetna fritaja od tikvica sa začinskim biljem ili punjene tikvice.

image

Ako još nikad niste, probajte usporediti malu i veliku tikvicu pripremljenu na jednak način

Međutim, svima nam se dogodi da nekad pogriješimo. Jednostavno postoje ljudi koji misle da su dobili jackpot ako su kupili velik luk, velik krumpir, veliku tikvicu, krastavac ili lubenicu. No, umjesto da je bacite, evo kako je najmudrije iskoristiti. Držite li upravo u ruci ili imate u hladnjaku tikvicu veličine lubenice, drugi puta je nemojte kupiti, no sada dobro slušajte i spasite što se spasiti da.

image

Popečci od tikvica

Unsplash

Veće tikvice mogu se koristiti u jelima u kojima tikvice nisu u središtu pozornosti - razmislite o varivima. Tako će drugi okusi i teksture preuzeti glavnu ulogu i okusom izdominirati tikvice. Druga dobra ideja jesu popečci s tikvicama. Jednostavno ih naribajte, dobro nasolite, ocijedite pa začinite po izboru. Zatim umutite smjesu od jaja, brašna, mlijeka i praška za pecivo i pecite na masnoći. Servirajte ih uz umak od jogurta i kopra. Ako još niste probali, čokoladni kruh od tikvica je isto dobra ideja.

image

Čokoladni kruh s tikvicama

Irina Kozmova/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

2 žlice mljevenih lanenih sjemenki
1/2 šalice mlijeka ili mlijeka od badema
1/3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/2 veće tikvice, naribane
1 šalica pšeničnog polubijelog brašna
1/2 šalice bademovog brašna
1/2 šalice tamne čokolade, sjeckane
1/3 šalice kakaa u prahu
1 žličica praška za pecivo
1 žličica vanilije u prahu
prstohvat soli

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  2. Kalup za pečenje kruha obložite papirom za pečenje i nauljite
  3. U zdjeli pomiješajte lan, mlijeko i ulje pa pustite da odstoji 10-ak minuta.
  4. U drugu posudu stavite suhe sastojke i dobro promiješajte.
  5. Suhim sastojcima dodajte mokre i naribanu tikvicu pa dobro promiješajte. Na kraju umiješajte i čokoladu.
  6. Smjesu prebacite u kalup, poravnajte i stavite peći na istu temperaturu oko 50 minuta. Čačkalicom provjerite je li pečeno.
  7. Prije posluživanja pustite da se dobro ohladi.

Kako odabrati najbolje tikvice?

Ako je moguće, ne kupujte tikvice dulje od 15-ak centimetara. Također, izbjegavajte tikvice s naboranim ili sasušenim dijelovima, jer to ukazuje na starost ili slab rast. Jednom kada ih kupite, a ne mislite ih odmah potrošiti, tikvice čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, ali ne u hladnjaku, jer niska temperatura pospješuje njihovo propadanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:27