Crveni dijamant s Himalaje

Goji bobice? Pobogu, što je sad to, pomislila sam kada sam dobila zadatak posjetiti OPG Željka Avara u Varaždinu na kojemu rastu ove kineske bobice. Ispostavilo se da nisam potpuno neuka, većina ljudi nije znala o čemu se radi. Šteta, jer čini se da je riječ o supernamirnici. Stoga i ne čudi njihov kolokvijalni naziv – crveni dijamant.

Zbog svojih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava goji bobice oduvijek su dio kineske medicine. Potječu s Himalaje, a ovaj naš moderni, zapadni svijet otkrio ih je u posljednjih desetak godina. Narančasto-crveni plod duguljasta oblika i dužine od jednog do dva centimetra u međuvremenu se popeo na prvo mjesto američke ljestvice ORAC, koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane. Zriju od srpnja do prvog mraza, a ne beru se, nego tresu s grana i zatim najčešće suše, zbog brze oksidacije.

– Prerano je još za velike količine hrvatskih goji bobica. Prve veće plantaže posađene su tek proljetos. Dotad sušeni proizvod nabavljamo iz Velike Britanije, ali imamo vlastite sadnice. Krajnji je cilj imati svježu bobicu na hrvatskom tržištu – objašnjava Željko. Goji (čitaj godži) se, naime, ovisno o starosti sadnica, bere u drugoj ili trećoj godini.

A otkud ideja o uzgoju? Prije nekoliko godina Željka su sustigli zdravstveni problemi, pa mu je prijatelj iz Londona poslao paket goji bobica. Nepovjerljiv, kao i većina ljudi, bobice je Željko pospremio u ormar i zaboravio na njih. Nakon nekoliko mjeseci supruga ga je nagovorila da ih ipak počne redovno konzumirati. Zdravstveno stanje mu se iz dana u dan sve više poboljšavalo. I tako je sve počelo.

Goji bobice nisu jeftine. Kilogram sušenih stoji 220 kuna. No, ako uzmete u obzir da je za preventivu dovoljno jedna do dvije jušne žlice na dan, to na kraju i ne ispada prevelik ulog u zdravlje. A od njih se može raditi i sok ili čaj.

Pretjerano bi bilo reći da su ove bobice lijek, ali svakako su jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka prehrani.

Smatra se da jačaju imunološki sustav, poboljšavaju vid i cirkulaciju, opuštaju krvne žile, povoljno djeluju na povišen krvni tlak, štite jetru i bubrege, popravljaju ten, pozitivno djeluju na mokraćni sustav i proizvodnju spermija, mogu ublažiti nuspojave kemoterapije i radioterapije, a pomažu i kod bolova u leđima i dijabetesa. Respektabilna lista, mora se priznati.

Mogu se kupiti u nekim biljnim ljekarnama i bio dućanima, ili jednostavno naručiti direktno od Željka Avara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:25