POZDRAV LJETU

Detaljni recept za tart s rogačem, smokvama i malinama po receptu sjajne Petre Jelenić

 @pastrypetra Instagram profil
Pozdravite se s ljetom na najslađi mogući način, uz recept poznate pastry chefice

Cijenjena hrvatska pastry chefica na svom je Instagram profilu podijelila recept za, kako ga je nazvala, Kasnoljetni tart pa nas je instantno osvojila kombinacijom sastojaka i divnim bojama. Recept je objavila posljednjeg dana ljeta i u opisu fotografija objasnila kako je upravo ova slastica nastala u spomen najtoplijem godišnjem dobu na zalasku.

"Za posljednji dan ovog rollercoaster ljeta jedan ljetu u spomen recept... sa zadnjim, meni najfinijim, crnim smokvama, malinama i rogačem - aromama punim, opojnim i intenzivnim... kao što je bilo i ovo ljeto, sada na zalasku...“, napisala je Petra Jelenić na svojim društvenim mrežama.

U nastavku donosimo recept u cijelosti preuzet s Instagram profila Petre Jelenić. Dobra vijest za sve štovatelje Petrinog djela je da u 17. listopada Petra Jelenić održava kulinarsku radionicu u zagrebačkoj Kuhaoni gdje će detaljno prezentirati izradu nježne francuske slastice macaronsa. Više o samoj radionici možete naći ovdje, a cijena je 500 kuna.

Kasnoljetni tart

Za prhko tijesto trebat će vam:

400 g pirovog brašna
40 g tostiranog badem brašna
40 g finog kukuruznog brašna
240 g maslaca
1 jaje, 1 žumanjak
140 g šećera u prahu
Fino ribana korica 1 naranče
Prstohvat soli

Priprema:

Sve sastojke umijesite u glatko tijesto, spremite u hladnjak da se stisne. Stisnuto razradite, razvaljajte, utisnite u kalup i pecite na 180 stupnjeva do pola. U do pola pečeno tijesto plošno složite maline (malo ih stisnite) našpricajte vrećicom frangipane kremu od rogača i pecite do kraja. Ohladite i ukrasite kremom i voćem.

Za frangipane kremu s rogačem* trebat će vam:

125 g maslaca
125 g light muscovado šećera
90 g badem brašna
30 g rogača u prahu
2,5 jaja

Priprema:

Šećer, maslac, badem brašno i rogač pjenasto izmiksajte, a jaja dodavajte postepeno

Za namelaku od čokolade s rogačem trebat će vam:

*namelaka - nježna krema vrlo slična čokoladnom ganacheu

100 g mlijeka
1 žlica meda
250 g slatkog vrhnja
75 g čokolade 50%kakaa
75 g mliječne Čokolade
1 zlica rogača u prahu
1 list želatine

Priprema:

Želatinu namočite u hladnu vodu. Mlijeko mora zakipjeti, a zatim dodajte ocijeđenu želatinu. Prelijte je preko obje čokolade, dodajte med i rogač. Izblendajte štapnim mikserom, a zatim dodajte slatko vrhnje. Izblendajte štapnim mikserom. Spremite u hladnjak na 24 sata. Drugi dan miksati u kremu željene čvrstoće (pazite da se ne premiksa - namelaka funkcionira kao i šlag).

*Rogač rabim mljeven u fini puder (ima po boljim dućanima, bio varijante) ne onaj pakirani šoder što se prije kupovao po dućnima... nije ni čudo što ga puno ljudi nije nikad doživilo kako se spada. Rogač je predivan kada ga se zna dozirati i kad je mljeven kako treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:21