brzo i jednostavno

Kako sam smrznuti grašak i konzervu slanutka pretvorila u super grickalice za gledanje serija

 Lidija Lončarić
Brz i jednostavan hrskavi zalogaj koji, osim uz napetu seriju, možete poslužiti i kao posip za druga jela

Pri pomisli na skori ulazak u velike tridesete, odlučila sam, kako i priliči ozbiljnoj osobi, u prehranu uvesti nekoliko isto tako ozbiljnih promjena. Zobena kaša za doručak, što više kuhati i što manje naručivati te izbaciti što više slatkiša.

Čokolada i drugi slatki grijesi nisu prevelik problem, ali odreći se grickalica, onih na koje navalim usred dana, usred posla, dok gledam seriju ili kakav napeti true crime dokumentarac, već je nešto teža odluka. Obožavam kokice, povremeno se počastim kakvim skupim i, kako ih vole reklamirati, pomno, ručno rezanim čipsom ili krekerima, ali najviše od svega volim hrskave oraščiće. Najčešće biram kikiriki i slanu pistaciju, povremeno indijske oraščiće, a kada se želim osjećati super zdravo, grickam pečene lješnjake ili bademe. Nedavno sam otkrila prejednostavan način da bademe napravim još boljima, a kad sam to usavršila, poželjela sam se okušati i u pripremi malo drugačijih grickalica. Pečeni slanutak u mojoj je kuhinji hit već neko vrijeme i volim ga upravo zato što mu svaki put mogu dodati nove začine, a konzervu slanutka ionako uvijek imam na polici u smočnici. Budući da slanutak toliko dobro funkcionira u ovom ruhu, na pamet mi je palo da u začine uvaljam i grašak.

image
Lidija Lončarić

Na kraju sam otkrila da nisam jedina došla na ovu ideju i da ljudi zaista grickaju grašak kao nešto sasvim normalno. Ubacila sam ga u pećnicu, čekala kojih 20-ak minuta, a onda navalila na grickalicu koju, bez imalo pretjerivanja, jedva čekam ponoviti. Na kraju sam pomiješala pečeni slanutak, grašak i slane bademe, pohranila ih u teglicu, pola pojela pa odlučila da će mi ovo biti novi najdraži snack na poslu ili uz mali ekran. Također, važno je dodati, napravite odmah dvostruke količine, posebice ako dijelite. Ovo stvarno nestaje prebrzo!

1 konzerva slanutka
100 g smrznutog graška
2 šake badema
maslinovo ulje
sol
200 ml vode
kajenska paprika
crvena dimljena paprika
kumin
kim
za'atar
papar
drugi začini po želji

Najprije zagrijte vodu i dodajte tri žličice soli. Kuhajte dok se sol ne rastopi. Maknite s vatre i dodajte bademe pa pustite da tako stoji barem 20 minuta. Grašak otopite pa ga stavite na papirnate ručnike kako biste ga osušili. Slanutak također izvadite iz konzerve i osušite papirnatim ručnicima. Grašak prebacite u manju zdjelicu, dodajte žlicu maslinova ulja, za'atar, češnjak ili luk u prahu, papar i sol. Sve dobro pomiješajte i rasporedite po papiru za pečenje. Slanutku također dodajte žlicu maslinova ulja, dimljenu papriku, kajensku papriku, kumin i kim. Pomiješajte i rasporedite po papiru za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. Grašak pecite oko 20 minuta do pola sata ili dok ne postane hrskav, a slanutak oko 45 minuta jer također mora biti hrskav. Bademe pecite desetak minuta. Na kraju poslužite zasebno ili pomiješajte. Osim kao grickalicu, koristiti ih možete i kao posip za druga jela poput juha ili tortilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:50