Fritto misto is back!

Otkrili smo prekul mjesto na kojem možete uživati u najboljem jadranskom fast foodu

 Lucija Biondić
Ponekad samo želimo pojesti jednostavno, slasno jelo za koje nam ne treba čak ni pribor

Mjesta na kojima možemo pojesti punjenu papriku, sarmu, frigane gavune ili srdele je doista malo. Mogli bi u pojedinim gradovima, ako ćemo iskreno, stati jedva na prste jedne ruke. Posebno rastužuje to što je naš Jadran poznat kao riznica plave ribe koju izvozimo, a tako rijetko nudimo gostima. Ne moramo govoriti koliko je zdrava, ali zato moramo i želimo istaknuti koliko je volimo, pa nam je tim više drago čuti kako se ipak može pronaći na nekim mjestima u zemlji.

image

Fritto misto

Lucija Biondić

Ovoga puta preporuka nas je odvela do našeg najvećeg otoka - Cresa. Kvarnerski je to otok mostom kod Osora spojen s otokom Lošinjem, poznato po robinzonskom turizmu i krilatici "No stress on Cres" (u prijevodu: Na Cresu nema stresa). I doista svi oni koji su ga posjetili, posebice u ljetnim mjesecima, dobro znaju koliko je lako uljuljati se život na otoku i "otkačiti" i mobitel i obaveze. Jedan takav ljetni dan s utišanim zvukovima na mobitelu nagnao je našu kolegicu Luciju Biondić, inače strastvenu planinarku i ljubiteljicu domaće kuhinje, da prošeta gradom i da je miris poznat iz djetinjstva odvede do Plavica bara Cres, zagrebačkoj publici poznatog s prošlogodišnjeg Zagreb Burger festivala.

Dok nam je pričala o svom iskustvu, moramo priznati kako su nam lagano rasle zazubice.

image

Ovaj bar radi cijele godine, pa stignete navratiti i nakon gužve u ljetnoj sezoni

Lucija Biondić

"Malo je reći da sam čeznula za lokacijom na kojoj ću pojesti ultimativni jadranski fast food i oduševila se kad sam škartoc friganih liganja, gavuna, kozica i oslića pronašla u gradu Cresu. Uzele smo i Kogo Denis ražnjić kojeg čine grilane lignje i kozice, dodali tikvice i neizbježan pomfrit", napisala je i na svom Facebook profilu.

image

Sjećate li se ovih stolica? Koji flashback, zar ne!?

Lucija Biondić

Također je ispričala i zanimljivu pričicu o vlasnicima bara, jer ako ste pomislili da su domaći, nisu. Okej, danas već i jesu, ali Kristina i Krešo upoznali su se na Cresu gdje su oboje ljetovali godinama. Ona se u jednom trenutku iz Osijeka zbog ljubavi preselila Kreši u zagrebačko Špansko, a onda su, prije 10 godina, svoje sidro spustili u gradu u kojemu su nekad zajedno ljetovali. U Cresu. Otvorili su Plavica bar koji je do prije tri godina bio isključivo bar. A onda su, dodaje, odlučili ekipi ponuditi i nešto za pod zub. Fast food, ali pravi jadranski, na sreću svih onih koji ih posjete.

image

Plavica bar Cres nalazi se u bivšoj tvornici ribe u gradu Cresu

Lucija Biondić

"Imaju, dakle, fritto misto, frigane inćune, već spomenute grilane ražnjiće i burgere - Juncića (od junetine), Jancića (od creske janjetine), Praseca (od creskog vepra) i Polpeticu do škoja (od tune). Uz sve se može pojesti i salata od svježe creske verdure", dodaje Lucija i naglašava kako će ljubitelje piva oduševiti što na otoku mogu popiti točeno pivo zagrebačkog Medvedgrada, plus fantastičan izbor craft piva u boci. Rade cijele godine, a posebna je priča prostor u kojemu su se smjestili, a koji je nekad bio tvornica ribe. U svakom slučaju ako još niste, posjetite Cres i ovo mjesto koje nudi ultimativni jadranski fast food.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 01:33