PIVSKE ZABLUDE

Zbog pjene u krigli dobijem manje piva, sva craft piva bolja su kad odleže, točeno je najbolje i drugi mitovi

 Combis & Varionica Arhiva
Tim craft pivovare Varionice vodi zanimljiv blog gdje pišu o istinama i mitovima proizvodnje craft piva i daju insajderski uvid u pivski svijet

Varionica uz Novu rundu i Zmajsku pivovaru spada u pionire hrvatskog craft pivarstva. Prije gotovo deset godina, recimo 2014. godine, gotovo nitko nije pio craft pivo u Hrvatskoj osim ozbiljnih frikova koji su proputovali svijeta i ostavili dosta noći i novaca u top pubovima. Priče o pedantnoj proizvodnji i stilovima craft piva bile su jednake uvjeravanjima da možete lansirati raketu mjesec, ako se stvarno potrudite. Od tada do danas napravili su ogroman pomak, educirali velik broj ljudi koji sve češće bira craft pivo umjesto konfekcijskog, iako i danas ponekad moraju objasniti da "pivo koje daje po bazgi ne sadrži sok od bazge već se radi o aromi hmelja". Na blogu pivovare Varionica pročitali smo nekoliko zanimljivih mitova iz pera Bruna Pavleka u koje velika većina pivskih konzumenata i dalje vjeruje.

image
Combis & Varionica Arhiva

Pjena u krigli znači da dobivam manje piva - DA i NE

Kako su objasnili dečki iz Varionice, pjenu treba promatrati kao sastavni dio piva. Volumenski gledano, ispravno je protumačiti da imate manje tekućeg piva za ispijanje, ali zapravo je važno shvatiti ulogu pjene u pivu. Naime, pjena služi kao kapa koja ne dozvoljava da arome napuste natočeno pivo. Simbioza okusa i mirisa u ispijanju piva jako je važna, ali i zabavna. Ako se doista posvetite uživanju možete se testirati koje arome osjetite i pronalazite li iste u okusu.

Sva craft piva su bolja kad odleže - NE

Ako ste krenuli u obrani ove teze za šankom, malonogometnom turniru ili za vrijeme reklama na poluvremenu prijenosa nogometne utakmice - priznajte poraz. Neka piva doista postaju bolja odležavanjem, ali postoje piva kojima oksidacija prilikom odležavanja otklanja velik postotak karaktera, kao što je to slučaj s primjerice Varioničinom Deep Dive IPA-om. Neka piva se trebaju piti svježa iz točionika ili nove boce jer inače gube svoju razigranu aromu.

Pivo pomaže pri oporavku nakon tjelovježbe - NE

Pivo iako obiluje ugljikohidratima, hranjivim tvarima i elektrolitima zapravo usporava metabolizam i rast mišića. Ako pak niste u profesionalnom sportu i ne planirate raditi excel tablice za unos kalorija prije i poslije vježbanja, pivo vam neće naškoditi, dapače, sigurno će vas usrećiti, ipak konzumirajte umjereno i odgovorno.

Ako piješ pivo prije žestice, bit će ti užasno, a ako činiš obrnuto na sigurnom si - NE

Ako ste istinitost ove tvrdnje provjerili u praksi, duboko u sebi vrlo dobro znate da je u oba slučaja situacija jednako užasna. Nije bitno s kojom vrstom alkohola krenuli u slavlje, organizam nije moguće baš tako lako prevariti ili ga učiniti otpornijim.

Točeno pivo je bolje od onog iz boce - DA i NE

Ako se aparatura za točenje piva redovito čisti onda će točeno pivo biti najbolji odabir kako kaže tim pivovare Varionica. Točeno pivo uglavnom ima veći obrtaj od boca i bačve se mijenjaju brzo na točioniku, stoga se može pretpostaviti da pivo neće biti ustajalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:33