Znate li koje su najzdravije vrste povrća?

Povrće je važan dio svačije prehrane. Sadržava važne hranjive tvari i obiluje vlaknima. Nutricionisti preporučuju da bi se na dan trebalo jesti pet porcija (pri čemu porcija iznosi otprilike jednu šaku povrća) i time ćete ojačati imunitet i pomoći sprječavanju raka, srčanih bolesti i dijabetesa. A koje je to najzdravije povrće koje biste trebali jesti kako biste ojačali svoj sustav za borbu protiv bolesti? Saznajte u nastavku.

Rajčice

Iako su tehnički gledano rajčice zapravo voće, najčešće ih ipak poslužujemo kao povrće. Prepune su likopena i poznate po tome da su korisne u sprječavanju raka. Ne samo da obiluju vitaminima (od A do K), nego nam i pomažu u održavaju normalnog krvnog pritiska te u borbi protiv slobodnih radikala.

Dozu rajčica naći ćete u sljedećim receptima.

Brokula

Rijetko se koje povrće može mjeriti s brokulom. Ova je zelena biljka prepuna antioksidansa koji pomažu pri smanjenju rizika od raka želuca, pluća i debelog crijeva. S obzirom na to da je brokula bogata beta karotenom i vitaminom C, također je jako dobra u borbi protiv prehlade i gripe.

Da biste si osigurali dovoljan unos brokule, bacite oko na sljedeće recepte.

Kelj pupčar

Ovi mali zeleni naročito su važni za trudnice jer su puni folne kiseline, vrste vitamina B koji osigurava zdravlje zametka. Kelj pupčar također sadržava vitamin C i K, kao i vlakna, cink i omega 3 masne kiseline.

Ne znate što biste s ovim malim glavicama? Pogledajte naše prijedloge.

Mrkva

Ovo narančasto čudo puno je hanjivih tvari dobrih za oči, kožu i kosu. Također su najbogatiji izvor antioksidansa poput vitamina A. S obzirom na to da također sadržavavju vitamin C, dobre su i za zaštitu kardiovaskularnog sustava.

Htjeli biste još pokoju ideju što s mrkvom? Mi ih imamo napretek.

Bundeva

Dobar su izvor hranjivih tvari koje štite od upala – primjerice beta karotena. Pomažu u liječenju desetaka bolesti, kao što su astma i artritis. Također su bogate cinkom, magnezijem i vlaknima te potpomažu probavu.

Recepata s bundevom nikad dosta – pogledajte i naš izbor.

Patlidžan

Bogat je vrlo zdravim nutrijentima, naročito antioksidansima koji štite mozak od oštećenja. S obzirom na to da su patlidžani puni vlakana i kalija, znanstvenici vjeruju da imaju blagotvoran ućinak u sprečavanju moždanog udara i demencije.

Što s patlidžanom? Pogledajte ovdje.

Špinat

Ova namirnica prepuna klorofila izvrstan je izvor gotovo svih nutrijenata i vitamina koji su vam potrebni. Znanstvenici vjeruju da prehrana bogata špinatom može sprječavati srčani udar, rak debelog crijeva, artritis te osteoporozu.

Recepte sa špinatom pronaći ćete ovdje.

Luk

Ovo povrće oštra mirisa naročito je dobro za one koji boluju od osteoporoze (kao i za njeno sprječavanje). Razlog tomu leži u činjenici da je luk prepun peptida koji usporavaju gubitak kalcija. Luk je dobar i u borbi protiv srčanih bolesti te dijabetesa jer sadržava mnogo vitamina C i folata.

Popis recepata s lukom nalazi se ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 08:21