ZAMIJESI KRUH

Danas radimo ovaj predobar raženi kruh, recept smo dobili u pekarnici slovenske chefice Ane Roš

+

 Ivana Nobilo/Cropix
Ovog vikenda mijesimo raženi kruh sa sjemenkama recept za koji je s nama podijelila Nataša Đurić iz pekarne Ana

Početkom listopada u Ljubljani je otvorena dugoočekivana pekarna Ana, projekt najbolje slovenske chefice Ane Roš i njezinog tima. Glavna i odgovorna za raskošne štruce kruha i primamljiva peciva u pekarnici u centru Ljubljane je Nataša Đurić, a od samog otvorenja pa sve do danas, pomama za njezinim proizvodima još uvijek se nije smirila pa se police i dalje, dva mjeseca kasnije, prazne nevjerojatnom brzinom.

"Već dugo vremena zamišljam kako bi bilo imati jedno ovakvo mjesto gdje mogu, osim kruha, stvarati i druge proizvode. Dugo sam bila zadužena za kruh u Hiši Franko, a ovo sada je jedna malo drugačija priča i veselim se sa svojim timom ljudima pokazati što smo pripremili", rekla nam je tada uzbuđena Nataša Đurić.

Dokaz da u svom naumu uspijevaju su i redovi koji se i dalje, posebice vikendom, od jutra stvaraju ispred same pekarnice.

image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix

Pekarnica smještena u Slovenskoj ulici uređena je skromno i minimalistički, ali simpatično i odmah po ulasku, u oko vam upada mala vitrina u sredini lokala ispunjena slatkim i slanim pecivima te nekoliko vrsta kruha, od klasičnog bijelog i pirovog, do kockastog raženog. Kada smo u listopadu posjetili pekarnu Ana, kupili smo tri različita kruha i svaki od kušanih bio je odličan na svoj način. Kako i sami volimo eksperimentirati s kiselim tijestom, zamolili smo Natašu da nam otkrije recept za raženi kruh sa sjemenkama te ga u nastavku prenosimo u cijelosti.

Nataša je dodala da, u slučaju da želite postići brže dizanje, u kruh dodate 10 ili više posto startera u odnosu na ostatak sastojaka, a ako koristite originalnu količinu navedenu u receptu, kruh svakako dižite 12 ili više sati.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Trebat će vam:

73 g raženog brašna

73 g pirovog brašna

105 g vode

35 g piva

5 g soli

5 g startera (5%, za brže dizanje koristite 10 ili više posto startera)

Za soaker:

12,5 g lanenih sjemenki

12,5 g vode

Sjemenke:

27 g sjemenki suncokreta

27 g bučinih sjemenki

Postupak:

Lanene sjemenke pomiješajte s vodom. Ostatak sjemenki tostirajte. Pomiješajte sve sastojke osim soli i pustite da se diže 30 minuta. Dodajte sol i pustite da se diže još jedan sat. Stavite u kalup i pustite da se diže preko noći (12 ili više sati), dok se na vrhu ne pojave pukotine. Pecite sat vremena na 200 stupnjeva. Pustite da se ohladi pa tek onda režite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:32