Recept za sva vremena

Hladni jesenji dan začinite ovim jednostavnim, ukusnim i sočnim kolačem

Bilo da je riječ o brzom doručku, užini tijekom dana ili desertu za posebne prigode, s banana breadom teško možete pogriješiti

Ako vam je ostalo nekoliko prezrelih banana i ne znate što biste s njima - banana bread, jednostavan mirisni kolač, koji osim uz popodnevnu kavu ili čaj, može poslužiti i kao hranjiv, ukusan i zdrav zimski doručak - uvijek je dobra ideja. Ovaj ukusni kolač bogat je ugljikohidratima i idealan je za brzu slasticu koju možete kombinirati s različitim namazima poput maslaca od kikirikija, džema, pekmeza ili namaza od čokolade.

Zanimljivo je dodati i kako se ovaj jednostavan, ali mnogima omiljeni kolač, spominje još 30-tih godina prošlog stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državavama, gdje su u to vrijeme inovacije u obliku praška za pecivo i sode bikarbone omogućile lako pečenje domaćih kolača.

image
Berislava Picek/

Banana bread je s vremenom postao popularan i u kuhinjama širom svijeta. U Americi se često konzumira za doručak ili kao snack, dok se u Britaniji ponekad poslužuje i kao slastica uz popodnevni čaj. Interesantno je da banana bread dolazi u brojnim varijacijama. Neki recepti uključuju orahe, lješnjake, čokoladu, kakao pa čak i kokos, a mogu se dodati i začini poput cimeta ili vanilije za dodatnu aromu.

Osim svoje kulinarske vrijednosti, banana bread ima i kulturni značaj. Smatra se klasikom američke kuhinje i često je prisutan u raznim kuharicama i izlozima pekarnica. U mnogim domovima, pečenje ovog slatkog kruha postalo je i obiteljska tradicija.

RECEPT NAŠE NEDE BATINIĆ ZA SOČNI BANANA BREAD

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Banana bread je više od običnog kolača! Zato vam donosimo jedan vrlo jednostavan i detaljan recept za ovaj kolač s kojim odmah možete započeti dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 21:02