10 RECEPATA

Kuha se brže od krumpira, a volimo ga i u slatkim jelima, evo zašto već danas kupiti kilu batata

 Berislava Picek/Cropix
Jesen je idealno vrijeme za uživanje u ovom svestranom plodu. Imamo 10 sjajnih ideja za doručak, ručak, grickalice i slastice

Iako ga mnogi vide tek kao slađu zamjenu za krumpir, a tome je tako ponajviše zahvaljujući američkoj kulturi i njihovoj čuvenoj sweet potato pie, batat je daleko više od toga. Za početak je dobro spomenuti kako batat zapravo gotovo da i nema sličnosti s krumpirom. On, naime, pripada porodici slaka, a i nutritivno je puno bogatiji. Ne sadrži masti, konzumirati ga mogu i dijabetičari, siromašan je šećerima, a okusom sladak te sadrži pregršt minerala i vitamina.

Na svijetu postoji nekoliko stotina vrsta batata i najlakše ih je razlikovati po boji ljuske i unutrašnjosti. Korijen batata je kvrgav, izduženog oblika, kora mu je glatka, a može biti žute, narančaste, crvene, ljubičaste, bež ili smeđe boje. Ipak, kod nas je najzastupljeniji batat narančaste boje kore i mesa, crvenoljubičaste boje kore i bijelog mesa te bijele boje kore i mesa.

Prilikom kupovine batata, pažnju je važno obratiti i na to da su plodovi narančaste, ružičaste i crvene boje vlažniji i slađi nego bijeli i žuti. Dobro je spomenuti i kako se, osim samog ploda, kod kuhanja može iskoristiti i lišće batata.

image
Berislava Picek/Cropix

U slučaju da ste ga do sada izbjegavali, osim zdravstvenih dobrobiti, mogla bi vas zainteresirati i činjenica da od batata možete pripremiti obrok za baš svaki dio dana; od doručka, preko ručka i grickalica pa do večere i slastica. Od ovog se ploda, naime, rade sjajne juhe i variva, dodaje se i u peciva, na najjednostavniji način od batata možete napraviti i čips, a pire možete iskoristiti za pripremu slastica poput, primjerice, kremšnita ili brownieja. Prednost pred krumpirom, s kojim ga i dalje često uspoređuju, daje mu i to što priprema oduzima daleko manje vremena pa je tako tek 30-ak minuta u pećnici dovoljno da ga ispečete u komadu (vrijeme pečenja ovisi i o veličini ploda), a za 20-ak već možete grickati hrskave ploškice nalik krumpirićima.

Kada je u pitanju priprema batata, dobar savjet svakako je i onaj da ga je najbolje pripremati na pari ili u pećnici kako bi zadržao najbolji okus, dok bi kuhanjem mogao postati vodenast i kašast.

Berba batata rezervirana za jesen, prije nego stignu oni najhladniji dani kako bi se izbjegao mraz, pa je upravo sada povoljno vrijeme za potražnju batata kod malih proizvođača. A kada ste već nabavili kilu ili dvije, bacite se i na pripremu slasnih jela. U nastavku donosimo 10 probranih, provjereno dobrih recepata s batatom!

ČIPS OD BATATA

image
Marko Miscevic/Cropix/

BIJELO VARIVO OD SLANUTKA I BATATA

image
Berislava Picek/Cropix

PUNJENI BATAT S LJUTOM PURETINOM

image
Marko Miscevic/Cropix/

SLOŽENAC OD BATATA S MOZZARELLOM I PESTOM OD LIŠĆA BATATA

image
Berislava Picek/Cropix/

BURGERI OD BATATA

image
Berislava Picek/Cropix/

RAVIOLI S BATATOM I KOZJIM SIROM

image
Neja Markicevic/Cropix

MEKANA PECIVA OD BATATA

image
Lidija Lončarić/

KOCKICE OD MRKVE I BATATA

image
Berislava Picek/Cropix/

ČOKOLADNI BROWNIE S BATATOM

image
Berislava Picek/Cropix/

MOUSSE OD LJUBIČASTOG BATATA

image
Marko Miscevic/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:14