Obožavam slastice s limunom, onako kisele da stežu i pune usta pa zovu na još jedan zalogaj. Kiseli gumeni bomboni jedan su onih slatkiša koje si priuštim češće nego što bih trebala, a o dobrom tartu s limunom da i ne govorim. Nije ni čudo da me, kada sam pretraživala internet u potrazi za inspiracijom za novi recept, instantno privukla ideja o domaćim slatkišima s limunom. Dugo sam istraživala i na kraju zaključila kako boljeg izbora od ovih karamela jednostavno nema.
Prilično su jednostavne za pripremu, najteži dio je čekanje da se stisnu i ne, nisu uopće zdrave, sadrže poštenu dozu šećera, ali ako ih dobro zakiselite, isplatit će se i imat ćete osjećaj da jedete nešto zdravo, posebice u ovo vrijeme prehlada. Također, moglo bi se dogoditi da pri čitanju sastojaka, kada na popisu naiđete na kondenzirano mlijeko, poželite odustati, ali savjetujem vam, potrudite se i potražite ga na policama supermarketa. Vjerujte, isplatit će se. Na kraju, svojim sam karamelama dodala malo listića kokosa, malo sjeckanih suhih brusnica i pistacija. Kasnije sam shvatila kako bi više nego dobra ideja mogao biti i kandirani đumbir, što znači da ću ove karamele morati ponoviti prije nego što sam mislila. A u tome uopće nema ništa loše!
Domaće karamele od limuna
Trebat će vam:
50 g limunova soka
20 g vanilin šećera
40 g bijelog šećera
200 ml kondenziranog mlijeka
60 g maslaca
225 g bijele čokolade
Korica jednog eko limuna
Dodaci po želji (sušene brusnice, kandirani đumbir, pistacija, kokos...)
Priprema:
U manju posudu najprije stavite limunov sok i koricu, šećer i vanilin šećer. Kuhajte dok ne dobijete gusti sirup, oko 15 minuta. U drugu posudu stavite kondenzirano mlijeko, maslac i bijelu čokoladu pa sve zajedno kuhajte dok se ne otopi i sastojci se ne povežu. Pripazite da ne zakipi. Kada je gotovo, smjesu maknite s vatre i umiješajte sirup od limuna koji ste najprije procijedili. Pomiješajte i prebacite u kalup ili posudu obloženu papirom za pečenje (dobra ideja bit će i podloga od keksa i maslaca, poput one za cheesecake). Pospite dodacima po želji i ostavite najprije na sobnoj temperaturi oko pola sata, a zatim stavite u zamrzivač ili na hladnije mjesto (primjerice, balkon). Pustite da se hladi barem dva sata, najbolje preko noći, a zatim režite na željene oblike. U slučaju da je smjesa premekana, od nje vrlo jednostavno možete oblikovati kuglice, a zatim ih uvaljati u dodatke po želji. Karamele poput bombona možete umotati u komadiće papira za pečenje i poslužiti na taj način, no pripazite, ako predugo stoje na sobnoj temperaturi, postat će mekani i ljepljivi. Najbolji savjet koji vam mogu dati jest da ih pojedete što prije!