DRUGAČIJI NEDJELJNI RUČAK

Obožavamo mlince i baš zato se često vraćamo ovom jelu s jetricom! Brzo je gotovo, a tako ukusno

 Berislava Picek/Cropix
Umjesto s pečenim picekom ili puricom, mlince danas spojite s jetricama

Kada smo svojevremeno posjetili danas zatvoreni Majsecov mlin u Donjoj Stubici, tamošnji kuhar s nama je podijelio recept kojem se godinama kasnije još uvijek vraćamo. Budući da mlince obožavamo i najčešće ih uparujemo s pečenim picekom ili puricom, kombinacija s jetricama dobrodošla je promjena koja iznenađuje baš svakog tko isproba ovo jelo.

U originalu, radi se s pačjom jetricom, no budući da nam je pileća ipak dostupnija, koristimo upravo nju. Od ostalih namirnica trebat će vam još samo ljutika ili šalota, no ako vam nije pri ruci, koristiti možete i običan žuti luk. Pripremite i poriluk, vrganje ili druge gljive po želji i vino.

image
MarinaZg/iStock

Mlince pripremite tako da ih rukama usitnite na manje komade, prelijete vrućim temeljcem pa kratko pustite da upiju tekućinu, a zatim ih pomiješate s jetricom. U slučaju da je za vas ovo zbilja brzinski ručak i temeljac vam nije pri ruci, prečac može biti i vruća, slana voda. No, svakako vrijedi napomenuti, s temeljcem će ovo jelo biti daleko ukusnije. Recept ostavljamo u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:

500 g jetrica

100 g poriluka

50 g ljutike

100 g vrganja ili drugih gljiva

500 g mlinaca

bijelo vino

začini po želji (mi uvijek biramo timijan, sol i papar)

Priprema:

Najprije na sitno nasjeckajte dinstanu ljutiku i poriluk. Pirjajte dok ne poprime boju, a zatim dodajte nasjeckana jetrica. Dodajte i usitnjene gljive i pirjajte dok jetrica ne poprime boju i omekšaju. Lagano podlijte vinom pa pričekajte da alkohol ispari. U posudu ubaciti i timijan. Pripremite mlince, a kad omekšaju, pomiješajte ih s jetricom. Maknite s vatre, sve dodatno začinite soli i paprom i poslužite uz zdjelu sezonske salate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 15:46