NAKON BLAGDANA

Ova zasitna salata s tunom jedan je od mojih omiljenih recepata za brzi ručak usred tjedna

 Lidija Lončarić
"Francusku radim za blagdane, a ovu brzopoteznu, kremastu i zasitnu salatu s tunom i krumpirom za brzi ručak usred tjedna"

Dugo sam razmišljala s kojim bih jelom voljela ući u novu godinu, no ubrzo sam shvatila kako sam sve, sada već prošlogodišnje favorite, tijekom proteklih 12 mjeseci već ispucala. U potrazi za inspiracijom pregledala sam cijelu galeriju fotografija u mobitelu, listala kuharice, a onda mi je sasvim slučajno, kad me prijateljica porukama nagovarala da za novogodišnji tulum napravim francusku, na pamet pala ova kremasta salata s krumpirom i tunom. Kad bih morala navesti desetak jela kojima sam se u protekloj godini najčešće vraćala, posebice za vrijeme užurbanih radnih dana, ova salata definitivno bi se našla na popisu. Obožavam je upravo zbog jednostavne pripreme, a u posljednjih sam je 12 mjeseci napravila toliko puta da bih danas, vjerujem, kuhanje, sjeckanje i miješanje mogla odraditi čak i žmirećki.

image
Lidija Lončarić

Dobra je alternativa i francuskoj salati, za sve one hrabre koji je se još uvijek nisu zasitili, ali i dobar odabir za dane koji dolaze nakon tuluma, i kada je sve što nam treba nešto brzo, utješno i fino, baš kakva je i ova, prva nedjelja u godini. Bez obzira na to što je u pitanju salata, a njih najčešće vežemo za nešto lagano i nešto nakon čega si samo još više gladan, zbog krumpira ova je varijanta prilično zasitna, a sve ostale komponente čine je toliko primamljivom da, jednom kada vilicom počnete uzimati jedan po jedan zalogaj, nećete stati sve dok ne ispraznite cijelu zdjelu. Vjerujte, govorim iz iskustva. Također, sastojke možete prilagoditi sezoni i dostupnosti pojedinih namirnica pa joj tako ljeti možete dodati i slatke rajčice, papriku i hrskavi svježi krastavac. Lagana, osvježavajuća, a bogata i taman dovoljna, takva je ova brzopotezna salata, a takvu vam želim i godinu koja je tek pred nama. Dobar tek i sretno!

Trebat će vam:

1-2 konzerve tune (ili neke druge ribe prema želji)
4-6 krumpira
3 mlada luka
1 žlica kapara
1 avokado
1 konzerva slanutka
1 čašica grčkog jogurta
5 kiselih krastavaca
0,5 žličice senfa
1,5 limun
Sol i papar
Začinsko bilje prema želji
Maslinovo ulje

Priprema:

Krumpir najprije skuhajte u ljusci, očistite pa ga prstima usitnite i ubacite u zdjelu. Dodajte tunu, sjeckani mladi luk i slanutak. Promiješajte. Dodajte i avokado te kapare. Prema želji, dodati možete i malo inćuna koje ste nožem pretvorili u pastu. Dodajte sol i papar i dobro promiješajte. U zdjelu ubacite i sitno sjeckane kisele krastavce. U grčki umak dodajte malo maslinova ulja, začinsko bilje prema želji, limunov sok, senf, sol i papar. Dobro promiješajte i dodajte u salatu. Sve zajedno dobro povežite, ohladite i poslužite. Po vrhu možete naribati i malo limunove korice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:04