Dva recepta

Ove slastice s limunom voljet će čak i oni koji ne vole kiselo, jer su baš dobre

 Unsplash
Uložite malo truda da biste pronašli doista nešpricane agrume jer ih možete iskoristiti cijele - od korice do soka

Čim malo zahladi, s veseljem listamo kuharice, vadimo teke s receptima i tražimo najbolje načine kako iskoristiti agrume koji u ovom periodu obično preplave tržnice i dućane. Tko ima malo sreće i dobre veze te u smočnici zato krije nešpricane limune bogate sokom, može se već danas dohvatiti ribeža i cjedila i započeti s pripremom ovih ukusnih kolača u kojima glavnu ulogu ima upravo taj citrus.

image
Unsplash

Onima koji nemaju direktnu vezu s južnijim krajevima, ovi recepti mogu poslužiti kao odličan poticaj da se potrude i nađu provjerenog proizvođača - jednom kada stvorite taj odnos, vjerujte nam, poželjet ćete ga njegovati godinama! Jedan kremasti kolač i jedan sočni biskvit s makom neka se ovih dana nađu na vašem stolu, a ako vam ubrzo slijedi i neko blagdansko slavlje, dobra su opcija i kao slatki poklon za ponijeti u goste.

image

Lauripatterson/Getty Images

Kremaste kocke od limuna

Za tijesto:

225 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
1 i ½ žličica ekstrakta vanilije
250 g brašna
¼ žličice soli

Za nadjev:

7 velikih jaja
450 g šećera u prahu
2 žlice limunove korice
240 ml svježeg soka od limuna
125 g brašna
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Dublji lim za pečenje veličine 23 x 33 cm obložite papirom za pečenje tako da visi preko ruba pa lim stavite sa strane.

U dubljoj zdjeli mikserom umutite omekšali maslac i šećer. Dodajte ekstrakt vanilije, brašno i sol. Nastavite miješati dok smjesa ne postane mrvičasta i više ne ostane suhog brašna.

Ravnomjerno rasporedite tijesto po dnu pripremljene posude. Pritisnite vrhovima prstiju da se tijesto poravna i ujednači.

Pecite koru na 175 °C 18-20 minuta ili dok rubovi ne porumene. Prebacite na rešetku da se malo ohladi.

image
Unsplash

Dok se kora peče, naribajte koricu limuna, iscijedite sok i pripremite nadjev.

U velikoj zdjeli za miješanje umutite zajedno jaja i šećer dok se ne sjedine. Dodajte limunov sok i koricu limuna pa nastavite miješati. Dodajte brašno i miješajte dok smjesa ne postane glatka i bez tragova brašna.

Preko tople kore od prhkog tijesta izlijte nadjev i pecite u sredini pećnice zagrijane na 175 °C 30-35 minuta ili dok se nadjev ne stegne.

Čim se nadjev više ne bude micao u sredini, izvadite kolač iz pećnice da ga ne prepečete.

Pustite da se ohladi u kalupu na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena, a zatim u hladnjaku najmanje dva sata.

Kada ste spremni za posluživanje, lagano povucite papir za pečenje da se kolač olabavi iz kalupa, zatim ga prebacite na dasku za rezanje i izrežite na 18-20 kvadrata, a na kraju ga pospite šećerom u prahu.

image

Slices of lemon pound cake with poppy seeds. Top view.

Galiyah Assan/Getty Images/istockphoto

Biskvit od limuna i maka

225 g brašna
malo maslaca ili biljnog ulja za premazivanje kalupa
1 žličica praška za pecivo
½ žličice soli
175 g maslaca sobne temperature
165 g šećera
3 velika jaja
2 žlice svježeg soka od limuna
korice dvaju limuna
2 žlice maka
175 ml mlijeka
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namažite dno i stranice kalupa veličine 23 × 13 cm otopljenim maslacem ili biljnim uljem. Stavite kalup sa strane.

Prosijte brašno u zdjelu srednje veličine. Dodajte mu prašak za pecivo i sol pa dobro promiješajte i stavite sa strane.

U drugoj zdjeli pomoću ručnog miksera na niskoj brzini miksajte omekšali maslac i šećer dok ne dobijete blijedu, pjenastu smjesu. Ako tijekom miješanja maslaca i šećera počnete dobivati grudastu smjesu, zaustavite miksanje te gumenom lopaticom pritišćite komade smjese dok ne postanu kremasti. U zdjelu u kojoj miksate polako dodajte razmućena jaja, jedno po jedno. Dodajte limunov sok, koricu i mak. Miksajte i dalje na niskoj brzini pa ulijte pola količine mlijeka i pola mješavine brašna. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine, zatim polako dodajte preostalo mlijeko i brašno i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

image

Galiyah Assan/Getty Images/istockphoto

Premjestite smjesu u pripremljeni kalup za kruh i pecite 50-55 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi oko 10 minuta u kalupu, zatim prebacite na rešetku za hlađenje i potpuno ohladite prije nego što biskvit pospete šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:55