Slatko iznenađenje

Sočan i mek, ovaj će kuglof osvojiti sve koji vole spajati proljetno voće i čokoladu

Nemojte zaboraviti dio sastojaka ostaviti sa strane za ukrašavanje kolača

U proljetnom magazinu Dobra hrana, osim brojnih reportaža iz cijele Hrvatske, možete pronaći recepte za slastice koje su cijele godine rado viđen prizor na našim stolovima i tanjurima. Riječ je, naravno, o kuglofima, a što je kompliciraniji kalup, to ovaj jednostavni kolač izgleda spektakularnije! Isprobajte recept naše suradnice Slavice Šagolj, koja je u tijesto za kuglof ovaj put ubacila bijelu čokoladu i svježe maline. Ako nemate svježe, možete se poslužiti i smrznutima, a odvojite dio čokolade i za slatku glazuru. Spremni za pečenje?

image
Berislava Picek/Cropix

Kuglof od bijele čokolade i malina
Za tijesto:

400 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
200 g omekšalog maslaca
100 g šećera
100 g meda
3 velika jaja
120 ml mlijeka
200 g malina svježih ili smrznutih
170 g bijele čokolade
1 žlica ekstrakta od vanilije
Za glazuru:
150 g bijele čokolade
150 g usitnjenih malina
120 ml vrhnja za šlag

image
Berislava Picek/Cropix

Maline pospite s malo brašna te ih obložite njime. Brašno će spriječiti da se voće prilikom pečenja spusti na dno kalupa i pusti dodatnu tekućinu. Upalite pećnicu na 170 stupnjeva Celzijevih da se zagrijava. Kalup za kuglof namažite masnoćom, pobrašnite te stavite sa strane. Bijelu čokoladu otopite na vodenoj kupelji ili u mikrovalnoj.
U posudu za miješanje stavite maslac i šećer te miksajte dok se smjesa ne zapjeni. Dodajte med i ekstrakt vanilije, a zatim mlijeko pa sve sjedinite. Pomiješajte mokre i sve suhe sastojke. Na kraju ručno umiješajte otopljenu čokoladu i maline. Smjesu izlijte u kalup te pecite oko 45 minuta na predloženoj temperaturi.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice, ostavite u kalupu 5 minuta pa tek tada okrenite kalup i izvadite kolač. Pustite da se ohladi prije nanošenja glazure. Pripremite glazuru tako da u zdjelu stavite na kockice natrganu čokoladu. U manjem lončiću zagrijte vrhnje za šlag. Ne smijete ga zakuhati.
Prelijte preko čokolade koja će se od topline tekućine lagano otopiti. Povremeno promiješajte. Kada se ova smjesa ohladi, dodajte maline narezane na manje komade i ukrasite kolač.

image
Berislava Picek/Cropix

image

Fotografija Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Berislava Picek/Cropix/Vesna Veselić/

Ovaj recept dio je velikog editorijala Slavice Šagolj iz novog broja magazina Dobra hrana u kojem nam donosi recepte za čak osam različitih inačica ovog finog kolača. Ne propustite, novi broj magazina Dobra hrana je u prodaji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:21