BIJELI, RAŽENI ILI POGAČA

Supermarketi i pekarnice ne rade, ali dobar kruh ionako možete napraviti sami, imamo top recepte

Izdvojili smo četiri jednostavna recepta za domaći kruh s kojim nema greške

Prije nego u pećnicu ubacite puricu, dobro je zagrijte, a za to vrijeme zamijesite tijesto za domaći kruh ili pogaču. U nastavku ostavljamo čak četiri recepta, za kruh koji se ne mijesi Rajke Sunajko, lijevani kruh recept za koji smo dobili u zagrebačkom restoranu Skenderica te raženi kruh.

RECEPT ZA LIJEVANI KRUH

image
Berislava Picek/Cropix

RECEPT ZA RAŽENI KRUH

image
Berislava Picek/Cropix/

Tu je i recept za pogaču s rajčicama i maslinama koju uvijek možete nadjenuti po svom ukusu i prilagoditi se sezoni. Dobar odabir bit će sušene ili polusušene rajčice, kapari, masline... Razmišljajte u blagdanskom duhu, birajte dodatke crvene ili zelene boje kako bi kruh bio još ljepši dodatak bogatom božićnom stolu.

RECEPT ZA POGAČU

image
Lidija Lončarić/

Na kraju još topli kruh poslužite za doručak ili ručak, kao dodatak kuhanom mesu iz juhe i hren umaku ili za skupljanje onih najboljih dijelova nakon što pečenje izvadite iz posude za pečenje.

KRUH KOJI SE NE MIJESI

Trebat će vam:

3 šalice brašna

1 1/2 šalica tople vode

na vrh žličice suhog kvasca

žličica soli

Priprema:

Sve sastojke miješajte žlicom dok se ne spoje. Nemojte miksati. Ostavite tijesto da se diže najmanje četiri sata na sobnoj temperaturi, a zatim ga istresite na pobrašnjenu podlogu i formirajte kuglu. Smjesa neka bude meka mekana, rijetka. Pećnicu zagrijte na maksimalnu temperaturu i u nju stavite zdjelu s poklopcem. Kruh premjestite na papir za pečenje i stavite u vruću pećnicu. Pecite pola sata. Nakon toga otklopite i pecite još deset minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.

Savjet!

Jedna šalica koja se navodi u receptu odnosi se na 2,2 decilitra. Ako koristite manju, prilagodite količine brašna i vode. Koristiti možete obično glatko brašno, ali ga možete kombinirati i s drugim vrstama brašna kao što su pirovo, raženo ili kukuruzno. Kruh je najbolji ako ostavite da se diže preko noći.

image
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:34