DOBRE PREPORUKE

Novi Zagreb se budi, evo gdje kupiti kvalitetan kruh i meso, a gdje na dobre ćevape, steak, pizzu, burek i burger

Napravili smo listu mjesta u Novom Zagrebu gdje možete fino jesti, ali i opskrbiti se dobrim namirnicama

Novi Zagreb dio je grada koji možda nema puno restorana, ali većina ponude je korektna, a postoje i ona mjesta koja nude kvalitetniju i inovativniju hranu. Svakako vrijedi istaknuti i specijalizirane trgovine, pekarnice i mesnice vrijedne pažnje. Kako bismo uvijek sve imali na jednom mjestu, sastavili smo listu sa sedam favorita u kategoriji restorani te tri favorita u kategoriji nabavka kvalitetnih namirnica.

Restorani s naše liste nude fina i zanimljiva jela, neki od njih imaju i dobru vinsku kartu, a mnogi su i cjenovno pristupačni. Osim toga, mnogi imaju i terasu na kojoj možete uživati s dolaskom sunčanih dana, ali i baš dobru hranu radi koje ćete se poželjeti vratiti.

DVIJE ŽARULJE

Nađete li se u blizini Muzeja suvremene umjetnosti, pritom mislimo na Središće, omiljeno mjesto za slasne ćevape jest lokal Dvije žarulje. Osim jako dobrog roštilja i nezaboravnih gurmanskih pljeskavica, ovdje nude i gablec pa, ovisno o danu, možete uživati i u tradicionalnim jelima poput ajngemahteca i plućica na kiselo. Cijene su vrlo pristupačne, a lokal radi svaki dan od 8 do 19 sati, osim nedjeljom.

image
Privatni album

PIZZERIA DUKSA

U blizini se nalazi i poznata zagrebačka destinacija za finu pizzu - Duksa, druga od tri u nizu (uz Maksimir i Centar) istog brenda. Osim po tankom tijestu, pizze su poznate po šaljivim nazivima poput ‘Treća iza prve‘, ‘Tuna se crveni, ‘Kad jaganjci NE utihnu‘, ali i po svježim namirnicama nabavljenih od domaćih OPG-ovaca. Odlična pizza, pristojne cijene i ugodan ambijent samo su neki od razloga za posjetiti Duksu koja radi svaki dan od 8 do 23.

image
Tomislav Kristo/Cropix

MARBLE STEAKHOUSE

Središće je početkom ove godine postalo bogatije za još jednu važnu destinaciju na gastro sceni. Marble je najveći restoran na našim prostorima, posvećen steakovima o kojem smo već pisali. Uz bogat izbor steakova, restoran nudi impresivnu vinsku listu s više od 220 domaćih i stranih etiketa. Fantastični steakovi pečeni su u kuhinji staklenih stijena, tako da gost može u svakom trenutku vidjeti što se događa u kuhinji i na njihovom Vulcano Gres roštilju, trenutno jedinom takvom u Hrvatskoj. Cijene steakova su na bazi 100 grama, a kreću se od 10 do 18 eura, osim wagyua koji je 40 eura za 100 grama, a možete ih probati svaki dan, osim nedjelje, od 12 do 23. Ne zaboravite rezervirati mjesto, jer se više puta dogodi da je sve zauzeto!

image
Berislava Picek/Cropix

BURGER BAR

Burger bar jedan je od favorita kada su u pitanju burgeri, bilo iz dostave, bilo na licu mjesta u lokalu. Premda se nalaze na Zavrtnici i Velesajmu, oba lokala radnim danima često su puna, što je već dovoljan dokaz da se radi o dobrim burgerima. Cijene u Burger baru su pristojne pa ćete tako za jedan sendvič izdvojiti desetak eura, a ako naručujete preko dostavnih servisa, možda ulovite i popust. Lokal na Velesajmu otvoren je svaki dan osim nedjelje od 10 do 00.

image
Biljana Blivajs/Cropix

IL SECONDO

Dobru domaću tjesteninu, koju proizvode u restoranu, možete pojesti u Il Secondu. Crni linguini s divljom jadranskom tunom, domaći ravioli punjeni ricottom u umaku od bijelog tartufa, pacchera s teletinom i bitek pečen po želji, samo su neka od odličnih jela koje Il secondo nudi, a cijene variraju od 16 do 25 eura za tanjur tjestenine, dok za ribu i meso one idu do 32 eura. Restoran je otvoren svaki dan od 11.30 do 23, a vikendom od 12 do 23, a preporučujemo da mjesto rezevirate kako ne biste ostali gladni.

image
Il Secondo Facebook/

CHEVO‘S GRILL

U potrazi za dobrim komadom mesa, zastanite u Zapruđu jer su prije devet godina na mjestu mnogima poznate Pečenjare Zapruđe braća Nikola i Ante Kovačević otvorili Chevo‘s. Prvobitna ideja lokala bila je omogućiti svojim radnicima da blizu radionice mogu pojesti dobar gablec. No, za Chevo‘s se pročulo i u ostalim kvartovima te je vrlo brzo prozvan mjestom s najboljim ćevapima preko Save. I kao da to nije bilo dovoljno, nakon tri godine, uveli su novitet u ponudu - smoker o kojem smo pisali. Svi oni koji su jednom nenajavljeno došli do njih u Zapruđe dobro znaju da se to ne radi, pogotovo ako ste gladni. Otvoreni su svaki dan od 10,30 do 23, a prije dolaska svakako rezervirajte mjesto.

image
Tomislav Kristo/Cropix

PITA CUT

Na tržnici Utrine svako jutro je red ispred već nam poznate buregdžinice Pita Cut, čiju smo priču već ispričali. Više puta smo se uvjerili da je to mjesto gdje se jede jedan od boljih bureka u Zagrebu. Slagane pite, sirnica, zeljanica, tikvenica, krumpiruša, šareni burek, samo su neke od pita koje nude. Imaju i kolače rađene po sarajevskoj recepturi. Cijene su više od prosječnih, ali to je i razumljivo ako se uzme u obzir kvaliteta namirnica i domaće tijesto koje sami razvlače. Slagane pite koštaju 2,39 eura za komad, a kilogram buredžika malo više od 13 eura. Pita Cut se trenutno nalazi na dvije lokacije, na utrinskom placu i na Trešnjevci, na adresi Dužice 30, a možete ih pronaći i na dostavnom servisu.

image
Marko Todorov/Cropix

THE MEAT

Butik mesnica The Meat nudi svježe i odležane komade mesa slavonske tvrtke Mesoprerada, suhomesnati proizvodi i prerađevine (nude kulen, zatim slaninu, čvarke i kobasice), ali i velik izbor premium proizvoda domaćih i stranih proizvođača. Možete kupiti sve što vam treba za dobar ručak ili večeru - od mesa do vina i piva, maslinova ulja, mikseva začina, ajvara, domaćih mlinaca i tjestenine. No, ipak se posebno ponose odležanim komadima mesa od simentalskih goveda te mariniranim komadima pripremljenim po posebnim recepturama. The Meat mesnice možete pronaći na Britancu, u Vlaškoj, ali i u Središću na adresi Stonska 1A, radnim danom od 8 do 19 i subotom od 8 do 15.

image
Ivana Grgic/Cropix

BREADCLUB

Jedna od najpopularnijih zagrebačkih pekarnica te jedna od malobrojnih s ponudom pekarskih proizvoda od kiselog tijesta nalazi se na šest lokacija, a jedna od njih je i Novi Zagreb. U slučaju da još uvijek niste imali prilike posjetiti jednu od Bread Clubovih pekarnica, dobro je dodati i kako se ovdje nude različite vrste kruha (od klasičnog bijelog, preko pirovog, do kukuruznog), zatim kroasani, pizze i sendviči, cruffini i druga slatka peciva te keksi. Ako se i vi želite opskrbiti kvalitetnim pekarskim proizvodima, to možete u Ulici Julija Knifera 1, radnim danom od 8 do 20, i subotom od 8 do 18.

image
Marina Rendulic/Marina Rendulic

GASTRO BRANIMIR

U potrazi za dobrim komadom mesa ljudi iz cijelog Zagreba, ali i okolice, posežu put do utrinske tržnice kako bi se opskrbili u Gastro Branimiru - butik mesnici.

image
Vedran Peteh /Cropix

Posebnost ponude u Gastro Branimiru čine upravo proizvodi španjolske tvrtke Txogitxu, čiji vlasnik Imanol Jaka dosljedno provodi program “vaca vieja y gorda”, odnosno “stara i debela krava”, koji se temelji na dugogodišnjem uzgoju krava pasmine rubia gallega koje žive na ispaši. Osim španjolskih i hrvatskih proizvoda, u Gastro Branimiru kupci mogu nabaviti i proizvode iz slovenske Šunkarne Kodila. Odličan steak možete nabaviti u Balotinom prilazu 4, ali i na tržnici Kvatrić gdje se nalazi steakomat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:24