Poboljšava sva jela

Ovaj začin najčešće koristimo u kuhanju, a osim one klasične verzije, postoji barem još 10 vrsta. Jeste li ih sve isprobali?

Ubacujemo ga u variva, juhe i salate, umake i marinade, a posipamo njime i pečeno meso, ribu, povrće, ali i slastice

Nakon što ste isprobali različite aromatizirane soli domaćih proizvođača, jeste li spremni za eksperimentiranje sa soli s različitih strana svijeta? Ružičasta, crvena, crna, žuta i slične soli nisu samo marketinški trik, nego se radi o različitim okusnim profilima, načina nastanka i lokaciji iz koje se sol vadi i ubire te svaka ima svoju specifičnu namjenu u kuhinji. Budući da u domaćim online i offline dućanima koji nude začine ima sve veći izbor koji vrijedi iskoristiti.

image
Bit245/Getty Images

Ružičasta himalajska sol
Ova vrsta soli dolazi nam iz Pakistana, a može se koristiti u svim vrstama jela, prilikom kuhanja ili dovršavanja. Može se koristiti i u slasticama, kao i za izradu kimchija te usoljavanje ribe. Ova se sol najčešće koristi kao zamjena za klasičnu morsku sol, a budući da se smatra da ima više minerala od obične bijele soli. Ružičasta sol može se koristiti za kuhanje i kada je u bloku, dolazi i u krupnijih zrncima pa se koristi u mlincu, a danas se lako može nabaviti i sitno mljevena i spremna za korištenje.

image
Igorr1/Getty Images

Alaea crvena havajska sol
Riječ je o nerafiniranoj morskoj soli koja dolazi s Havaja. Ima blagi i zemljani okus pa je odlična za začinjavanje pečenki, roštilja i ribe s grila, variva i deserata od čokolade. Ova se morska sol prirodno miješa s vulkanskom glinenom prašinom koja sadrži visoku koncentraciju željeznog oksida, koji je odgovoran za crvenu boju ove soli i koji je obogaćuje različitim vrstama minerala.

image
Quanthem/Getty Images/istockphoto

Maldon morska sol
Maldon je piramidalna sol koja dolazi iz Essexa u Velikoj Britaniji i može se koristiti na mesu, ribi i povrću u bilo kojem trenutku pripreme hrane. Krupnija je, ali krhkih pahuljica pa se lako lomi, a izvrsna je i za deserte, osobito na bazi karamele, čokolade i sličnih krema.

image
Quanthem/Getty Images/istockphoto

Crna havajska sol
Kao što joj naziv kaže, ova sol također dolazi s Havaja i radi se o vulkanskoj soli, a svoju boju dobiva miješanjem s aktivnim ugljenom od kokosove ljuske. Ima laganu aromu dima, a okus joj je mineralan uz slatkasti završetak. Koristi se za dovršavanje jela kao što su juhe, umaci, variva, tjestenine, povrće, ali i jela od ribe.

image
Quanthem/Getty Images/istockphoto

Kala namak sol
Ova sol dolazi iz Indije, a riječ je o vulkanskoj soli koja ima specifični miris na kuhana jaja, a za koji je odgovoran visoki udio sumporovodika i željeza. Kod nas se može nabaviti fina kala namak sol sa zrncima veličine od 0,3 do 0,5 mm. Koristi se za chutneye, jela od tofua, piletine i riže, jela indijske kuhinje, razne umake, pa čak i voćne salate i sokove.

image
Rawf8/Getty Images

Dimljena vikinška sol
Ovu se vrstu soli povezuje u Vikinzima koji su morskom vodom polijevali cjepanice pored otvorene vatre, što bi dovelo do isparavanja vode i kristalizacije soli. Ta bi sol imala prepoznatljivu dimljenu aromu. Danas se ta aroma dobiva paljenjem norveškog drva borovice. Odlično za sve vrste mesa, roštilj, za dovršavanje salata, jaja i pečenog povrća.

image
Handmadepictures/Getty Images

Sol Inka
Peruanska sol dolazi iz Svete doline Inka u Cusco Peruu u Andama. Sol je blago ružičasto-žućkasta, krhkih i hrskavih pahuljica i ugodnog, blago slanog okusa. Može se koristiti za klasično kućno kuhanje, odlična je za salate i jela iz mora, kao i za posoliti zrele rajčice.

image
Javarman3/Getty Images/istockphoto

Kamena sol Halit
Granule ove soli sežu veličinom od 2 do 5 mm. Vadi se u planinama u Pakistanu, a zbog kristalne čistoće i prozirnosti ova se sol naziva i dijamantnom. Može se koristiti sama za kuhanje, ali i za dovršavanje jela u mlincima. Riječ je o jednoj od najčišćih soli na svijetu, jakog okusa, ali bez gorčine. Treba je koristiti tek malo da bi se postigao željeni okus.

image
Travenian/Getty Images/istockphoto

Perzijska plava sol
Ova sol vadi se iz nekadašnjih slanih jezera Semnan u Iranu i jedna je od najrjeđih na svijetu. Specifična je po plavom odsjaju koji dobiva od minerala silvita. Dosta je suha pa se može koristiti i u mlincu za sol, a ima pomalo limunastu aromu. Puna je nutrijenata kao što su kalcij, magnezij i željezo. Odlično se slaže s plodovima mora i mesom, bila bi odlična u salati sa svježim rajčicama ili gazpachu.

image
Peterhermesfurian/Getty Images/istockphoto

Keltska sol
Nerafinirana, vlažna morska sol ubire se u priobalnim dijelovima Francuske, a za njenu boju odgovorna je glina koja se nalazi u sedimentu s obale Atlantika. Ova sol prepuna je elektrolita pa je korisna za tijelo, a vlaga koju ima u sebi nije voda nego salamura prepuna minerala. Idealno ju je usitnjavati u mužaru te koristiti za ribu, meso, pečeno povrće i tjesteninu. Ovom soli začinite kokice, kao i pečene oraščiće.

image
Karisssa/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:29