Sigurno ga već imate

Ovaj sastojak najčešće bacate, a može biti ključ fantastičnog okusa omiljenog jela od gljiva

Još ako je domaće izrade, efekt će biti još aromatičniji

Ponekad se prave okusne bombe skrivaju na sasvim neočekivanim mjestima, odnosno u ovom slučaju u teglici koju sigurno imate u svom hladnjaku ili čak smočnici. Pritom nije riječ o nekakvom ukiseljenom povrću, iako ste na dobrom tragu. Riječ je o tekućini u kojoj se to povrće čuva! Pogotovo ako je riječ o zimnici koju ste sami spremali, pa ste u teglicu ubacili i svoje omiljene začine, češnjak i druge sastojke kako biste sve dodatno aromatizirali.

image
Elenaleonova/Getty Images

Jednom kad potrošite ukiseljeno povrće, najvjerojatnije tu tekućinu prepunu okusa bacate ili je eventualno ponekad iskoristite kako biste začinili usputnu salatu. No, to nije jedini način kako je možete upotrijebiti i zašto je vrijedi čuvati čak i kad ste pojeli sve krastavce, paprike, lučice, rotkvice ili što god ste drugo prošle sezone ukiselili.

image
Mtreasure/Getty Images

Ako se brinete da je spomenuta tekućina preintenzivna i da će njen okus preuzeti svako jelo u koje je dodate, uzmite u obzir da je sve stvar doziranja. Ovu tekućinu možete iskoristiti prilikom pripreme ukusne salate od krumpira, možete preliti njome tanko narezane ploške krumpira ili tikvica od kojih ćete u pećnici napraviti čips... Možete je čak ubaciti i u neki koktel!

image
Kazanovskyandrey/Getty Images/istockphoto

Još jedna izvrsna opcija kako upotrijebiti tekućinu od kiselih krastavaca ili drugog ukiseljenog povrća je da dodate malo njezine kiseline, slanoće i začina gljivama! Dodajte je postepeno, žlicu po žlicu, u tavu u kojoj na maslacu pirjate različite vrste gljiva. Kušajte i po potrebi dodajte još. Gljive će upiti dio tekućine, a dio će ispariti, ostavljajući za sobom samo okuse i arome. Tako pripremljene gljive možete staviti na bruskete, poslužiti uz odrezak ili komad piletine, njima nadopuniti ramen ili pak neko gusto varivo od grahorica.

image
Shaiith/Getty Images

S obzirom na to da nam se polako bliži sezona kiseljenja, razmislite o tome da ove godine isprobate različite kombinacije začina, ukiselite različito povrće uz dodatak raznih začinskih mješavina, imajući na umu da ćete kasnije tu tekućinu moći jako dobro iskoristiti i kod kuhanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:06