OD A DO TORTILJA

Projekt ‘Tortilje za ručak‘: najjednostavniji recept za meke tortilje, mesni umak po receptu chefa i top dodaci

Baš sve što vam treba za pripremu najboljih tortilja kod kuće skupili smo na jedno mjesto

Tortilje s mesnim umakom jednostavan su, zasitan i baš slastan ručak priprema kojeg ne oduzima previše vremena, a vole ih svi za stolom, od onih najmlađih do najstarijih. Upravo zato, sastavili smo mali vodič kroz pripremu koji bi vam mogao pomoći da vaš ručak ovog vikenda bude još slasniji.

U nastavku potražite recepte za najjednostavnije domaće pšenične tortilje, mesni umak po receptu našeg poznatog chefa Matije Bogdana te recepte i savjete za dodatke kao što su umak od avokada, umak na bazi jogurta, ukiseljeno povrće i slično. Također, u nastavku ostavljamo i poveznicu na malu školu pravih meksičkih tortilja te odgovaramo na pitanje što je masa.

KAKO TORTILJE RADE PROFESIONALCI I ŠTO JE TO MASA?

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

ZA POČETAK, TORTILJE!

Zaboravite kupovne tortilje i ovog puta okušajte se u pripremi vlastitih od pšeničnog brašna. Neće vam trebati baš nikakav poseban alat, a niti sastojci. Pripremite brašno, ulje, grčki jogurt, sol, prašak za pecivo i vodu, sve zajedno pomiješajte i pustite da odmori pa valjajte u tanke krugove. Tortilje uvijek pecite na suhoj tavi, a kada su gotove, umotajte ih u blago navlaženu krpu kako bi ostale meke i savitljive. U slučaju da ne potrošite sve tortilje odmah, spremite ih u vrećicu sa zip zatvaračem i držite u hladnjaku do dva tjedna.

RECEPT ZA PŠENIČNE TORTILJE

image
Lidija Lončarić/
image
Lidija Lončarić/

MESNI UMAK

Varijanti mesnog umaka za tortilje postoji zbilja puno i, na kraju krajeva, sve ovisi o vašem ukusu. Napraviti možete, primjerice, trganu piletinu ili svinjetinu, samo zapeći komadiće piletine pa ih spojiti s grahom i kukuruzom, u tortilju možete ubaciti i pržene komade mesa (i ribe), a skuhati možete i pravi, bogati umak s mljevenim mesom po izboru.

U nastavku ostavljamo nekoliko dobrih, provjerenih recepata, među kojima se nalazi i onaj našeg poznatog chefa Matije Bogdana, koji nam je ove tortilje pripremao za jedno ludo novogodišnje druženje. Osim s mljevenom janjetinom, naravno, napraviti ih možete i s, primjerice, mljevenom junetinom. Također, tu je i recept Nastasje Chiare Petrić za trganu piletinu te recept Slavice Šagolj za pulled pork u brioche pecivo, koje u ovom slučaju možete zamijeniti tortiljama.

RECEPT ZA PUNJENJE ZA TORTILJE MATIJE BOGDANA

image
Tomislav Kristo/Cropix/

RECEPT ZA TRGANU SVINJETINU

KAKO NAPRAVITI TRGANU PILETINU?

Trebat će vam:

650 g pilećih zabataka (bez kosti i kože)

2 žlice neljute mješavine azijskih začina
5 žlica kečapa
1/2 žlice dijon senfa
2 žlice light muscovada
2 žlice Worcester umaka
3 žlice aceta balsamica
1 nepuna žličica himalajske soli
1 žličica suhog origana
2 srednja crvena luka
2 režnja češnjaka
600 ml vode

Priprema:

Pileće zabatke u loncu u kojem ćete ih kuhati promiješate s prvih 8 sastojaka/začina iz recepta. Očišćeni luk i češnjak izblendajte u kremastu smjesu te dodajete piletini. Sve zalijte vodom, dobro promiješate te stavite na vatru. Kada zavrije, smanjite vatru te piletinu kuhajte povremeno miješajući oko 3 sata, odnosno koliko je potrebno da se tekućina reducira u gusti umak. Natrgajte piletinu vilicom i poslužite uz flatbread.

image
Lauripatterson/Getty Images

I SADA DODACI!

Kada već imate spremne tortilje i umak, vrijeme je za dodatke koji će ih učiniti još slasnijima. Uvijek dobra ideja bit će topivi ribani sir koji možete posipati po mesu pa sve zajedno dodatno zapeći, a gotovim tortiljama dodati možete i svježu salatu kao što je kupus ili coleslaw, sitno sjeckana zelena salata ili kombinacija rajčice, mladog luka i krastavaca.

RECEPT: COLESLAW SALATA

image
Gmvozd/Getty Images

Gotovim, već punjenim tortiljama dodati možete i guacamole umak od avokada, ali i jednostavan umak na bazi kiselog vrhnja ili jogurta u koji ste dodali češnjak, sol, papar, limunov sok i začinsko bilje po želji.

KAKO NAPRAVITI GUACAMOLE UMAK (PLUS DOBRI SAVJETI)

image
Unsplash/

Ukiseljeno povrće također će biti dobar dodatak, a vrijeme i energiju možete uštedjeti brzim kiseljenjem povrća, primjerice luka, rotkvica, tankih rezanaca mrkve ili čili papričica.

KAKO BRZO UKISELITI POVRĆE?

image
Marko Miščević/cropix/

NA KRAJU

Na kraju vam preostaje samo sve što ste zamislili rasporediti u posudice, poslužiti i okupljenima za stolom pustiti da sami slažu svoje kombinacije. Upravo ovakva varijanta ručka bit će dobra ideja za veća druženja s ekipom ili prijateljima, ali i za jednostavan, opušteni ručak vikendom poslijepodne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:18