Dajte joj priliku

Od ove ukusne mahunarke možete raditi juhe, namaze, variva, pa čak i umake za tjesteninu

 Cgissemann/Getty Images/istockphoto
Zelena i smeđa leća odlične su za salate i variva, a crvena za namze i juhe

Ovo doba godine je vrijeme kada razmišljamo o nešto toplijim i izdašnijim jelima, a u tom kontekstu leća je svakako jedna od boljih opcija. Ova skromna mahunarka, poznata po svojoj nutritivnoj vrijednosti idealan je izbor za hladne dane, pogotovo ako je pripremamo na žlicu kao zasitno gusto varivo o kojem smo pisali ovdje.

image
Clarkandcompany/Getty Images

Na policama trgovina možemo pronaći tri vrste leće i svaka je dobra za određeni tip jela koja od nje radimo. Zelena i smeđa leća, poznatije su po čvršćoj teksturi, pa su odlična za salate i variva, a crvena leća, koja se brže kuha i postaje kremastija, idealna je za juhe, pire i kreativne namaze.

Zanimljivo je i da se leća učestalo koristi u mnogim svjetskim kuhinjama. Tako je, primjerice, u Indiji crvena leća ključni sastojak poznatog variva dahl-a, dok je u Italiji poznata umbrijska juha od leće neizostavan dio tradicionalnih jela. U francuskoj kuhinji ova mahunarka često se služi u salatama sa svježim povrćem i sirom.

image
Provato/Getty Images

Leću karakterizira blagi zemljani i pomalo orašasti okus, pa se dobro kombinira s raznim začinima i sastojcima. Njezina sposobnost da upije arome čini je idealnom za razna jela. Osim toga ova mahunarka bogata je vlaknima i proteinima, a njezin niski glikemijski indeks čini je odličnom dijetalnom namirnicom i odlično se kombinira i uz tjesteninu, a jedan takav brz i jednostavan recept možete vidjeti ovdje.

image
Deposit Photos/

Zadnje vrijeme sve su popularniji i razni namazi od leće jer su vrlo jednostavni za pripremu, pritom i idealni da u svakodnevnu prehranu unesmo raznovrsne namirnice. Takvo jelo, nije samo ukusno, već je i nutritivno bogato, pružajući zdravu alternativu tradicionalnim namazima. I zato vam donosimo dva recepta za namaze od leće koji vam mogu poslužiti kao idealna zdrava užina ili brzi obrok.

Namaz od crvene leće

image
Brebca/Getty Images

Trebat će vam:

1 šalica kuhane crvene leće
2 žlice tahinija
1 žlica soka od limuna
¼ žličice crvene paprike
¼ žličice mljevenog korijandera
sol i papar

Priprema:

Sve sastojke dobro izmiksajte dok ne postanu kremasti. Ostavite desetak minuta u hladnjaku da me malo rashladi i poslužite s prepečenim kruhom ili svježim povrćem.

Namaz od leće s jogurtom

image
Nito100/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

1 šalica kuhane zelene ili smeđe leće
¼ šalice grčkog jogurta
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
1 žlica maslinovog ulja
1 češanj češnjaka, zdrobljen
sok od ½ limuna
sol i papar

Priprema:

Usitnite u sjeckalici skuhanu leću, jogurt, ulje, češnjak i limunov sok i na kraju dodajte peršin. Dobro rashladite namaz u hladnjaku i poslužite na prepečenom kruhu ili kao hladni umak uz svježe štapiće povrća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:35