Ukusno i zdravo

Sezona je jednog od najzdravijih povrća: pečemo ga, kuhamo, pohamo, od njega radimo juhe, pizze i rižu

Cvjetaču ili obožavamo ili je jednostavno ne volimo, a ako ste u ovoj prvoj skupini isprobajte ovih nekoliko odličnih recepata

Za cvjetaču možemo reći da je pravi kameleon u kuhinji, jer se može pripremiti na bezbroj načina: od sirovih snackova, tradicionalnih variva do modernijih načina pripreme poput riže od cvjetače ili pizze. Ovo ukusno povrće, prepoznatljivo po svojem cvjetnom obliku i bijeloj boji, često polarizira ljubitelje hrane. Neki je obožavaju zbog njezine teksture, dok je drugi izbjegavaju zbog pomalo specifičnog okusa i mirisa.

Mnogi cvjetaču vole jesti i sirovu jer je hrskava i osvježavajuća, a može se jesti kao snack, narezanu na cvjetiće i posluženu s humusom ili osvježavajućim umakom od jogurta. Također se sjajno slaže u svježim salatama, a izvrsno se nadopunjuje i s drugim povrćem poput mrkve i paprike.

image
Pexels

Kuhanjem se ublažava njezin okus što je čini idealnom namirnicom za kremaste juhe i pire, a može se peći u komadu ili koristiti u curryjima ili čak kao niskokalorična alternativa riži i tjestenini. Cvjetača voli aromatične začinime poput kurkume i kumina, kao i kremaste dodatke poput sira i bijelih umaka od vrhnja.

Zanimjivo je i da je cvjetača jedna od zastupljenijih namirnica u indijskoj kuhinji i može je se pronaći u popularnim jelim kao što je "aloo gobi", jelo s krumpirom i cvjetačom, te raznim vrstama curryja. U europskoj kuhinji, posebice u Italiji, često se kombinira s tjesteninom i umacima na bazi rajčice.

image
Pexels

S druge strane, u modernoj kuhinji ovo povrće u kombinaciji s jajetom i malo naribanog sira može postati odlična podloga za pizzu, a u još zdravijim varijantama koristi se i kao popularna niskokalorična alternativa tradicionalnoj riži. Zbvog svega navedenog, ali i činjenice kako joj je sad sezona, donosimo vam nekoliko ukusnih recepata s cvjetačom.

PIZZA TIJESTO OD CVJETAČE

Od glavice cvjetače i sireva napravite podlogu, a zatim dodajte nadjev po želji

Trebat će vam:

1 veća ili dvije manje glavice cvjetače
1 jaje
100 g mozzarelle za koru
50 g parmezana za koru
100 g mozzarelle za posipanje
200 ml umaka od rajčice (s češnjakom i maslinovim uljem)
šunka, kobasica, šampinjoni i drugi dodaci
sol, papr

image
Bhofack2/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Cvjetaču operite i razlomite na manje cvjetove. U velikoj zdjeli zagrijte vodu dok ne proključa, posolite i kuhajte cvjetaču 5 minuta. Maknite iz vode, obrišite cvjetaču papirantim ručnicima kako biste je osušili, a zatim je stavite u blender. Blendajte dok ne dobijete mrvice nalik riži. Premjestite je u veću zdjelu, dodajte jaje, sol, mozzarellu i parmezan. Pomiješajte i podijelite smjesu na dva dijela, pa od svakog napravite krug na papiru za pečenje. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 20 minuta, a zatim dodajte umak od rajčice, mozzarellu i druge sireve i dodatke po želji. Pecite još 5 do 10 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva i poslužite odmah.

A možete pripremiti i ova jela...

KREMASTA JUHA OD CVJETAČE

image
Robynmac/Getty Images/istockphoto

HRSKAVA CVJETAČA IZ PEĆNICE

image
Arundhati Sathe/Getty Images/istockphoto

UKUSNA POHANA CVJETAČA

image
Lauripatterson/Getty Images

CVJETAČA U KREMASTOM UMAKU SA SIROM

image
John Shepherd/Getty Images

Ne zaboravite! Također, ne treba zanemariti niti nutritivnu vrijednost ovog povrća jer je bogato vitaminima C i K, folatima, a uz to je i bogati izvor antioksidansa i zdravih vlakana što ga čini idealnim i za dijetalnu prehranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:44